HISTORIA

Mikael Andersson heter jag som driver Ledarhundens Kennel, tillsammans med min sambo och barn. Min hundbakgrund är främst från dåtidens Statens Hundskola i mer än tio år. Har även arbetat som instruktör i SRF s regi. Har dessutom haft egna kurser för privatpersoner med deras hundar, spårkurser, lydnadskurser, valpkurser med mera. Har även tävlat inom SBK, främst då spår och  lydnad. Numera har jag börjat så smått med Nose Work, får väl se vad det leder. Dessutom försöker jag ställa ut kennelns hundar, har väl gått hyfsat, men framförallt tycker jag att det är riktigt roligt, hade jag fått frågan om jag tycker det är kul för låt oss säga för tio år sedan hade jag förmodligen inte tyckt detsamma. Mitt mål med Ledarhundens Kennel är att föda upp friska, mentalt bra individer, som kan användas till tävlingshund, tjänstehund och sällskapshund. 


Efter en tid så flyttades jag till sökhundsstallet. I detta stall fanns det narkotikahundar, stolpsökhundar (sökte röta på telestolpar)Och mögelhundar (letar mögel i hus).
Utbildade nämnda hundtyper.

Därefter var jag på testhundsstallet.Det var 1:a anhalt för hundarna. Dom kom då från fodervärdar till hundskolan. Där genomgick alla hundar medicinsk status, armbågs och höftled röntgades. Sedan hade varje dressör 4 hundar i varje testperiod som var på 3 v. Under dessa veckor fick man kontrollera vad hunden mest var lämplig för dressyrgren, innan den slutgiltiga mentaltesten gjordes på en testbana.

Under denna hundskoletid tog jag fram följande hundtyper: väktarhund, vakthund, larmarhund, polishundämnen, bevakningshund, narkotikahund, stolpsökhund, mögelhund, bombhundsämnen, ledarhundsämnen och VIP-hund.

Efter ett avbrott från hundskolan var jag tillbaka i ledarhundstallet.
Där jag tog fram ledarhundar till synskadade i Sverige. Under denna tid så blev Statens Hundskola Sveriges hundcenter.

Jag började hos SRF (Synskadades riks förbund) som instruktör men även som dressör. Jag var inastruktör på informationskurser, grundkurser, fortbildningskurser. Samtidigt som jag bedriver egen firma, där tyngdpunkten på utbildningen i 1:a hand var ledarhundar, men även andra tjänstehundar. Blev även anlitad av SLHF (Sveriges ledarhundsförares förening) som kursledare.

Jag utbildade ID-spår hund av rasen Blodhund. Denna special spårhund skulle från att fått in en doftbild av ett föremål ta upp spåret efter denna person. Och då spelade det ingen roll om det gått 100 andra människor i detta område. Han tog ändå upp rätt spår, och denna typ av spårhund används framförallt i USA. Det har gjorts så i en väldigt lång tid.
Skillnaden mellan en ID-spår hund och den traditionella spårhunden är att den senare nämda tar upp det första färska spåret. ID-spårhunden tar det som bjuds genom föremålet.

Under åren har jag haft flera olika hundar som jag spårtränat, och detta med spår är något jag fastnat för.
Jag har även tävlat i bruks och lydnad.

Tävlingsledare Och dessutom aktiv i brukskommitén inom Sollefteå Brukshundklubb under några år.

Har gått ett flertal kurser hos dåtidens utbildningsföretag Hundskolan i Sollefteå AB. Barbro Börjesson, Lasse Eriksson, Alf Jannesson och Erik Wilson var kursledare i detta företag.   

Jag startade Långsele tjänstehundar och Ledarhundens Kennel 2005.
Med Långsele Tjänstehundar var planen uteslutande ledarhunds produktion. Men då vi inte fick igenom vårat anbud på ledarhundar 2006 när monopolet på ledarhundar släpptes, så såg jag ingen anledning att fortsätta med denna firma. Den sista hunden från oss gick ut i tjänst 2007 det var en ledarhund.

Ledarhundens Kennel var till större delen inriktad mot tjänstehund.

Nu tränar jag Nose Work och spår, dessutom besöker jag ibland utställning tillsammans med någon eller några hundar, måste tillstå att jag numera tycker det är riktigt roligt. Planerar också för parning av Geisha, har dessutom i sommras byggt om anläggningen, till en mer labrador anpassad sådan. 

GEISHA, ung tik, med gener från Ledarhundens Kennel. Nästa avelstik i kenneln. Nu några år senare blev det så.